در فاجعه ۶۷ زنان مستثنی نشدند. صدها زن مجاهد در تهران و شهرهای دیگر اعدام شدند. متأسفانه به دلیل غیبت شاهدان و شاکیان زن، اعدام زنان در این دادگاه در سایه ماند و حتی نادیده گرفته شد. ده ماه پیش از تابستان ۶۷ آن تعداد از زنان زندانی تهران که در گوهردشت بودند، به اوین منتقل شده بودند. اکثر قریب به اتفاق آنها در تابستان ۶۷ در اوین اعدام شدند.
بازگشت به صفحه نخست > حافظه، تاريخ، فراموشی
حافظه، تاريخ، فراموشی
-
جایگاه زنان در پرونده کشتار تابستان ۶۷
11 آوريل 2022, نگارنده : منیره برادران -
مرگ شکنجهگر زندان قزلحصار − نمای او در "حقیقت ساده"
23 اكتبر 2021, نگارنده : منیره برادرانصرف خبر مرگ مردی که آسیبهایی جدی به من و هزاران زندانی دیگر و خانوادههایمان وارد کرده، حس خاصی در من برنینگیخت اما حسی که خشمگین و منقلبم کرد، از عادیسازیای بود که آگهی ترحیم او به نمایش گذاشت. پیرمردی مثل همه حاجی بازاریها و «مظهر حسن خلق و مهربانی». احساس کردم این چهار کلمه پیامی برای ما دارد: از دهنکجی تا نوع موذیانهای از فریبکاری، تحریف حقیقت و سیاست فراموشی.
حاج داوود رحمانی مرد. در آگهی مرگ، عکس پیرمردی است معمولی که به «مظهر حسن خلق و مهربانی» هم مزین شده. صِرف خبر مرگ مردی که آسیبهایی جدی به من و هزاران زندانی دیگر و خانوادههایمان وارد (...) -
پنج درنگ از ملاقات در اوین
5 اوت 2021, نگارنده : رضا معینیآقای سپهوند میگوید «در بهشت زهراست» و کاغذ سفید تاشدهای را به دستم میدهد. متن وصیتنامه است. راننده میپرسد کجا ببرمتان و من آدرس میدهم. هر سه با هم آه میکشیم. به خانه که میرسیم تنها به کسی که در را باز کرده است و هنوز به یاد نمیآورم چه کسی بود، میگویم «خبر کوتاه بود.» شب خانواده به خرمآباد میروند و من صبح زود روز بعد به سوی بهشت زهرا میروم. قطعه ۱۰۶ گورها همه تازهاند.
درنگ نخست
نخستینبار اوین را در اواخر سال ۱۳۵۵دیدم، با مادرم به ملاقات بهروز برادرم رفته بودیم. گویا پس از بازداشت چند تن از فعالان سیاسی در خرم آباد، او را برای بازجویی دوباره (...) -
شورای تشخیص تواب!
11 نوامبر 2020, نگارنده : میترا صرافزخمی که بر پیکر خانوادههای عزیز اعدام شدگان و همه ما خصوصا با از دست دادن رفقایمان وارد شده، قطعا غیر قابل انکار است و ما عوامل جنایات و همکاران آنان را نخواهیم بخشید ولی اگر حتا یک نمونه شاهد انتقام گیری از این افراد بدون محاکمه باشیم، دیگر این ما هستیم که به تاریخ و آیندگان باید پاسخگو باشیم.
اخیرا پس از انتشار کتابی خاطرات یکی از توابین دهه ۶۰ و باز شدن پرونده سیاه همسرش و نیز درگذشت شاعری با نام ملکشاه یا ج. آبیدر و بدنبال آن افشای گذشته و عملکرد ایشان در قبال زندانیان بند پسران در دهه سیاه ۶۰، تعدادی از دوستان را بر آن داشته تا لیستی از توابها تهیه و (...) -
مادران ِ تیان آن من
23 مه 2020, نگارنده : برنارد دبورد- برگردان رضا معینیبه مانند « دیوانگان » میدان ماه مه که دیکتاتوری نظامی را در آرژانتین به چالش کشیدند، مادران تیان آن من نیز گردهم آمدهاند تا بگویند که این کشتاربا فراموشی به خاموشی نخواهد نشست. هیچ چیز نمیتواند آنها را بازدارد و ساکت کند.
آنها صد و بیست و هشت زن هستند که حال دیگر کلان سال شدهاند. برای روشن شدن حقیقت تاریخی و اعاده حیثیت در باره عزیزانشان مبارزه میکنند که در کشتار میدان تیان آن من کشته شدهاند. در شبانگاه سه و نخستین ساعات بامداد روز چهار ژوئن ۱۹۸۹ دولت چین با دادن دستور سرکوب به ارتش تحصن یک ماهه جنبش دانشحویی در میدان تیان آن من را پایان داد.
به (...) -
خانم فاطمه صادقی، شما هم مسئول هستید!
11 اوت 2017, نگارنده : منیره برادرانخانم فاطمه صادقی، تاسف میخورم بر شما که ننگ دفاع از صادق خلخالی را پذیرفتهاید. چه کسی این جرات را داشت که به توجیه و دفاع از خلخالی که در کنار اسدالله لاجوردی به عنوان سمبل جنایت در تاریخ معاصر ما شناخته شده، این چنین به توجیه و رفع مسئولیت از او پروا کند؟ فکر کردید و فکر کردند که دختر صادق خلخالی می تواند با چند خاطره و حرفهای احساساتی قبح جنایت و جنایتکار را بیرنگ و از او رفع مسئولیت کند. به ویژه اینکه این دختر، شما باشید که "پژوهشگری علوم سیاسی" را یدک میکشید و مقاله های انتقادی نوشتهاید.
خانم فاطمه صادقی، تاسف میخورم بر شما که ننگ دفاع از صادق (...) -
معرفی و نقد کتاب : «مبارزین سابق، جنسیت و صلح در ایرلند شمالی: زنان، تظاهرات سیاسی و تجربه زندان»
5 آوريل 2017, نگارنده : الهه امانیمقدمهای بر این نقد کتاب
در سال ٢٠١٤، شبکه میانجیگران فرامرزی برای اولین بار انستیتو "زنان، صلح و میانجیگری" را با انتخاب ٢٥ نفر از زنانی که در جنبش زنان در منطقه خاورمیانه و افریقای جنوبی فعال بودند در استانبول ترکیه برگذار نمود. من هم این افتخار را داشتم که مدیر این پروژه ویکی از مربیان ارشد این انستیتو باشم.
در سال ٢٠١٥ همان گروه برای پیگیری فعالیتهای یکسالهشان در بلفاست ایرلند گردهم آمدند. خانم Mary Montague که ایشان هم یکی از مربیان ارشد در ترکیه بودند زمینه تجربهای غنی را برای همه ما در مورد جنگ داخلی و مبارزه پیگیر افرادی که در ارتش (...) -
ارتداد
5 سپتامبر 2016, نگارنده : منیره برادرانانتشار نوار شنیداری نشست آیت الله منتظری با هیئت مرگ، مسئولین و دستاندرکاران آن جنایت را وادار به موضع گیری کرده و تا حدی باعث شکستن فضای سکوت شده است. در این موضعگیری از دفاع بیشرمانه گرفته تا انکار و انتقاد، اما طوری وانمود میشود که قربانیان این فاجعه تنها زندانیان هوادار مجاهدین بودهاند و اعدام صدها زندانی با تعلقات چپ یکسره نادیده گرفته میشود. حکم آیت الله خمینی مبنی بر اعدام زندانیان مجاهد را آیتالله منتظری در کتاب خاطراتش منتشر کردهاست. ولی بنا به اطلاعات وی باید حکمی هم در مورد کشتار زندانیان چپ صادر شده باشد. این حکم کجاست؟ چرا اعضای هیئت مرگ (...)
-
کارزار جلوگیری از تخریب زندان اوین!
17 دسامبر 2015, نگارنده : سایت بیدارانبه ابتکار همکاران سایت بیداران، نامهای به خانم ایرینا بوکووا، مدیر سازمان یونسکو، تهیه شده و تا کنون بیشاز ٣٠٠ نفراز زندانیان سیاسی پنچ دهه زندان اوین؛ خانوادههای اعدام شدگان؛ فعالان سیاسی؛ کنشگران جامعه مدنی؛ هنرمندان و روزنامه نگاران ایرانی آن را امضاء کرده اند.
هدف اصلی از تهیه و ارسال این نامه به یونسکو و نهادهای حقوق بشر سازمان ملل متحد، جلوگیری از تخریب زندان اوین توسط جمهوری اسلامی و خواست حفظ این بنای تاریخی و میراث جمعی آگاهی ایرانیان است.
این نامه همچنین در سایتchange.org برای جلب حمایت گسترده ایرانیان و دیگر مردم جهان جهت امضاء آن انتشار (...) -
دادخواست از مدیر کل یونسکو برای جلوگیری از تخریب زندان اوین
17 دسامبر 2015ما زنان و مردان باورمند به "ایرانی بدون زندان، شکنجه و اعدام ممکن است"، ویران کردن این نماد خشونت و نقض فاحش حقوق بشر را با هدفِ حذف این حافظه و تبدیل آن به یک تفریحگاه، بیحرمتی به قربانیان و خانواده های آنها میدانیم.
حضور محترم خانم ایرینا بوکووا
جمهوری اسلامی ایران در نظر دارد که زندان مشهور اوین را ویران کند و تفریحگاهی بر جای آن بنا کند. هیچ فرد مدافع حقوق انسانی با این کار مخالفت نمیکرد، اگر این زندان نماد تباهی و نقض حقوق بشر در چند دهه اخیر تاریخ ایران نبود. اوین، این زندان بدنام، از بدو تاسیس در نیمه دوم ۱۳٤۰ تا کنون، نماد سرکوب آزاد (...)
برگ پیشین | برگ پسین