در روزهای اخیر با موج آزادی برخی از زندانیان سیاسی مواجه شدهایم که بنا به گفته جمهوری اسلامی، این آزادیها در پی «عفو گسترده» یا «عفو عمومی» اتفاق افتاده است.
بیداران در گفتوگویی با «ناصر مهاجر» تاریخپژوه و نویسنده و «رضا معینی» روزنامهنگار و کنشگر حقوق بشر ابعاد این واقعه را بررسی کرده است.
بازگشت به صفحه نخست > بازداشت، زندان، شکنجه و اعدام
بازداشت، زندان، شکنجه و اعدام
-
گفتگوی آیدا قجر با ناصر مهاجر و رضا معینی : پنج ماه پایداری جنبش زن، زندگی، آزادی و چرایی «عفو» زندانیان سیاسی
17 فوريه, نگارنده : آیدا قجر -
بیانیه جمعی از زندانیان سیاسی زندان اوین در اعتراض به اعدام محسن شکاری
9 دسامبر 2022, نگارنده : رسول بداقعی، جعفر پناهی، مصطفی تاجزاده، محمد حبیبی، امیرسالار داوودی، حسین رزاق، محمد رسولاف، حسن سعیدی، رضا شهابی، علیرضا فرشی، سعید مدنی، مهدی محمودیان، اکبر نعیمیحاکمان گمان نبرند میتوان با تشدید خشونت و سیاست مشت آهنین به ساحل امن و آرامش رسید و بر کرسی قدرت ماند. مگر اعدام و حبس و محرومیت مانع از خیزشهای متعدد پیشین و امروز شده که تصور میشود قتل و اعدام معترضان جوان آنها را از ادامه تلاش برای ساختن زندگی بهتر و ایرانی آباد و آزاد باز خواهد داشت؟
-
اعدام معترضان آزادیخواه را پایان دهید
9 دسامبر 2022, نگارنده : جمعی از خانوادههای خاورانما خانواده های زندانیان سیاسی اعدام شده در دهۀ ۶۰ و تابستان ۶۷ این جنایتها را محکوم میکنیم. خواهان توقف فوری احکام اعدام و آزادی بدون قید و شرط تمام زندانیان سیاسی و دستگیرشدگان اعتراضات اخیر هستیم.
-
پاسخ ۱۲ کنشگر به پرسش بیداران : در برابر اعدام محسن شکاری چه باید کرد؟
9 دسامبر 2022, نگارنده : مهرنوش اشترانی، ایرج مصداقی، سیما صاحبی، محبوبه مجتهد، شهاب شکوهی، محمدرضا نیکفر، لادن برومند، آناهیتا رحمانی، اکرم خاتم، مرسده محسنی، محمود معمارنژاد، عفتماهبازخبر اعدام محسن شکاری چون پتکی بر سرمان فرود آمد و کابوس دههی شصت را بار دیگر در ما زنده کرد. این اعدام شتابزده در یک دادگاه فرمایشی و ناعادلانه و تنها با استناد به اعتراف اجباری، که خود مصداق شکنجه است، قتل حکومتی و جنایت محسوب میشود.
-
پایداری در برابر سرکوب، گفتوگوی آیدا قجر با ناصر مهاجر و رضا معینی
29 نوامبر 2022, نگارنده : آیدا قجرحال که این گفتوگو منتشر میشود، دهمین هفته از اعتراضات سراسری مردم ایران پس از قتل «مهسا امینی» میگذرد؛ دختر کردی که در پی بازداشت گشت ارشاد به کما رفت و پس از سه روز، جان داد. در این مدت جمهوری اسلامی از خیابان تا زندان و بیدادگاه، با ابزارهای سرکوبگرایانه و خشونتبار خود مقابل پذیرش خواستههای مردمی و حرکتی که تمامیت سیستم سیاسی را زیر سؤال برده است، در راستای بقای خود، همچنان خشونت و مرگ به بار میآورد.
در این گفتوگو، با «ناصر مهاجر» تاریخپژوه و نویسنده و «رضا معینی» روزنامهنگار و فعال حقوق بشر درباره ابعاد و ابزارهای مختلف دستگاه سرکوب جمهوری (...) -
دکتر شکنجه گر
19 ژانويه 2022, نگارنده : برگردان : میهن روستادر ارتباط با محاکمه این پزشک مطلبی از مجله اشپیگل ۱۸ دسامبر ۲۰۲۱ برگزیده ام که از زبان شاهدان اعمال جنایت کارانه این پزشک را به تصویر می کشد.
-
دوازده سال گذشت! … تابستان هشتاد و هشت و آن ماهِ تیر. مسعود عليزاده
4 اوت 2021دوازده سال گذشت! … تابستان هشتاد و هشت و آن ماهِ تیر
دوازده سال گذشت، از روزی که در آن ۱۸ تیر دستگیر و فردای اش به بازداشتگاه کهریزک منتقل شدم. از در و دیوار صدای ضجه آدمها به گوش میرسید. ما را در قرنطینه ای جا دادند که نشستن که سهل است، حتی جا برای نفس کشیدن هم نبود. « خدایا اینجا واقعا آخر دنیا است؟» هر یک ساعت برایمان به اندازه روزها بود، پیش خود فکر میکردم در کهریزک ساعت ایستاده است. زیر آن آفتاب سوزان، پای برهنه بر سطحِ سیاه داغ، چهار دست و پا بر آسفالتی که گداخته بود، می رفتیم، می رفتیم، در میان حصارهای بلند کهریزک دیگر تابی نمانده بود، هوشی (...) -
گفتگو با ناصر یاراحمدی : هیچکًس در زندان با پذیرش گفتمان ِ جمهوری اسلامی تواب نشد، ترس از زجرکُش شدن در زیرشکنجه و اعدام بود ( بخش پایانی)
9 مارس 2021, نگارنده : رضا معینیهیچ کسی زیر شکنجه عقیدهاش عوض نمیشود. مطلقا. یا ترس از مرگ است، برای کسانی که حکمشان اعدام است، یا ترس از شکنجه و درد. درد است دیگر. اگر کسی بگوید زیر شکنجه عقیدهاش عوض شد و یا همکاری را قبول کرد چون مسلمان شده بود، من نمیپذیرم.
در پایان این گفتگو که گمان دارم هم برای ناصر یاراحمدی نفسگیر بود و هم برای من، چند نکته را باید بگویم. ۱۸ شهریور۱۳۹۹، این سال ِ بد، این سال ِ وایرنگر همهگیری ویروس کرونا، هبت هفتاد ساله شد. در همان روزهای میانهی شهریور بود که از حضور ناصر یاراحمدی در خارج از کشور باخبر شدم. وقتی تصمیم به گفتگو گرفتم، بی پرده بگویم، سخت خسته (...) -
زندان یا قتلگاه؟
3 مارس 2021, نگارنده : منیره برادرانمرگ دردناک یا بعبارتی قتل بهنام محجوبی یک استثنا در سیستم زندانهای جمهوری اسلامی نبود. از مرگهای در زیر شکنجه در دهه ۶۰، تا کهریزک ۸۸ و ستار بهشتی تا مرگهای مشکوک سعیدی سیرجانی، تا اکبر محمدی تا هدی صابر تا فرشید هکی، تا کاووس سیدامامی، تا سینا قنبری و... همگی از سیاستی سیستماتیک در حذف مخالفان و معترضان پیروی میکنند.
در این نوشته سعی میکنم با واکاوی نمونه بهنام محجوبی، زنجیره سیاست سیستماتیک نابودکردن فیزیکی و روانی انسانها را در زندان نشان دهم.
دشمنانگاری
چرا بهنام محجوبی برای نظام حاکم عنصری خطرناک است و به هزارتوی زندان "امنیتی" پرتاب میشود؟ (...) -
سنگ میکشم بر دوش
25 فوريه 2021, نگارنده : میهن روستاوقتی در خیابانهای اطراف خانهام در برلن قدم میزنم، مقابل بسیاری از ساختمانهای قدیمی درخشش یک فلزِ چهارگوشِ طلایی، مرا از حرکت باز میدارد و به طرف خود میکشد. این مناطق محل سکونت و زندهگیِ یهودیان، سوسیالدموکراتها و هنرمندان بوده است. این سنگفرشها مدارکی هستند که خبر از فاجعهای هولناک میدهند. انسانهاییِ که اسامیشان بر روی این سنگنماهای فلزی حک شده را از خانه و زندهگیشان ربوده اند و به اردوگاههای مرگ فرستادهاند. این سنگها در آلمان به «سنگهای سکندری» معروفاند. انسان با دیدن آنها سکندری میخورد، اما این پا نیست که تصادماش با برآمدهگیِ یک (...)
برگ پیشین | برگ پسین